Υδροθεραπευτήριο Λουτρών Υπάτης

loytra Ypatis 1(1)

Το δωμάτιο όπου λαμβάνονται τα λουτρά περιλαμβάνει το λουτήρα ο οποίος είναι βυθισμένος 0,70 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με μια μικρή σκάλα για να κατεβαίνει ο λουόμενος μηχανικό σύστημα ανανέωσης του αέρα λόγω της συγκέντρωσης αερίων διοξειδίου του άνθρακα και υδρόθειου στο χώρο, σύστημα καθαρισμού του λουτήρα πριν και μετά το λουτρό με εκτοξευόμενο νερό θερμοκρασίας 80 ο C.

Το ιαματικό νερό είναι συνεχούς ροής και υπάρχει οπή αποχέτευσης για τον έλεγχο της στάθμης του στο λουτήρα. Στα λουτρά πολυτελείας υπάρχουν συνεχόμενα προς τους λουτήρες δωμάτια ανάπαυσης των λουομένων και κυρίως για αυτούς που έχουν κυκλοφορικά προβλήματα.

Πλησίον του υδροθεραπευτηρίου βρίσκεται εγκατεστημένη η ιαματική πισινά, το νερό της οποίας έρχεται απευθείας από την πηγή και ανακυκλώνεται συνεχώς, ενώ αδειάζει και απολυμαίνεται σε καθημερινή βάση. Περιμετρικά υπάρχουν υπερυψωμένοι εκτοξευτήρες νερού με σκοπό την ανακούφιση της πλάτης και του σβέρκου.

Η πηγή της Υπάτης παρουσιάζει ιδιότυπη φυσικοχημική σύσταση και ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία υδροθειο-χλωριονατριούχων και των αλκαλικών γαιών οξυπηγών. Καμία από τις σημερινές πηγές μοιάζει με αυτή της πηγής της Υπάτης. Κυρίως η πηγή αυτή αντιπροσωπεύει 2 κατηγορίες πηγών των οξυανθρακούχων και των θειούχων κι ως εκ τούτου ανταποκρίνεται στους 2 τύπους λουτρών των οξυανθρανθρακούχων ή λουτρών διοξειδίου του άνθρακα και των υδροθειούχων.

Οι κυριότερες από τις οξυανθρακούχες πηγές οι οποίες προσομοιάζουν εν μέρει στην πηγή της Υπάτης και έχουν οργανωθεί από τα ειδικά κέντρα λουτροθεραπείας των πασχόντων από τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος είναι οι πηγές Royat στην Γαλλία και οι πηγές του Naubeim στην Γερμανία, αλλά και από αυτά διαφέρει η πηγή της Υπάτης, διότι περιέχει και ποσότητα υδροθείου, το οποίο δεν έχουν οι άλλες πηγές.

Πηγή Υπάτη. Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) 1,49 γραμμ., υδρόθειο (H2S) 0,007 γραμμ. Κατά χιλιόγραμμο νερού θερμοκρασία 33,5 βαθμοί κελσίου.

Πηγές Royat: Συγκρότημα 5 πηγών με περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακος 0,37-170 γραμ. Κατά χιλιόγραμμο νερού και θερμοκρασία 20-35 βαθμοί κελσίου.

Πηηγές Naubeim: Περιλαμβάνουν 9 πηγές με περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα 0,37-1,90 γραμ. Κατά χιλιόγραμμο νερού και θερμοκρασία απο 10-34 βαθμούς κελσίου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s